Як знизити ризик зараження інфекційними захворюваннями через воду на підтоплених територіях
Як знизити ризик зараження інфекційними захворюваннями через воду на підтоплених територіях
Небезпечні для здоров’я хімічні речовини, а також збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ можуть опинитися у криницях та відкритих водоймах на території підтопленій внаслідок виникнення осінньо-зимових дощових паводків, весняної повені.
Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, дотримуйтеся, будь ласка, таких правил:
- Пийте тільки фасовану (бутильовану) або привізну воду гарантованої якості.
- Воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
- Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
- Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
- Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
- Ретельно мийте руки з милом.
- Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.
У разі якщо ви відчуваєте болі в животі, маєте блювання, діарею, підвищену температуру тіла та інші незвичні симптоми, не вдавайтеся до самолікування – негайно звертайтеся до лікаря.
Джерело - Державна установа "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України"