A A A K K K
для людей із порушенням зору
Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Інформація щодо подовження виплат деяким категріям ВПО з 1 березня 2024 року.

Дата: 19.02.2024 10:37
Кількість переглядів: 477

Фото без опису

Шановні внутрішньо переміщені особи,

які мешкають та зареєстровані на території Південної міської ради!

26 січня 2024 року КМУ прийняв Постанову “Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб” Постанова набрала чинність 1 лютого, а в частині продовження виплат деяким категоріям ВПО — з 1 березня. 

Зверніть увагу!  Зміни стосуються ВПО, які отримували допомогу (так звані “переселенські”) до 1 серпня 2023 року. Адже у серпні таким особам автоматично було продовжено виплати лише на 6 міс. (до 31 січня 2024 р.)  До переселенців, які вперше звернулися із заявою про призначення допомоги на проживання після 1 серпня 2023 року, застосовуються інші норми.

Змінами передбачено продовження виплат всім ВПО до 1 березня, а вже з 1 березня допомогу зможуть отримувати лише визначені категорії ВПО. Проте, варто зауважити, що таке продовження буде лише на 6 місяців. 

 

Кому допомогу продовжать автоматично? 

  • пенсіонерам, якщо станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн. (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність). Наприклад: пенсія чоловіка 12000 грн, пенсія дружини 5000 грн. Дружині продовжать автоматично, чоловік не має права на продовження, якщо не підпадає під інші критерії. 
  • особам з інвалідністю I чи II групи (незалежно від розміру доходу)
  • дитині з інвалідністю віком до 18 років, дитині, хворій на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші хвороби;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батькам вихователям і прийомним батькам.

У разі коли особі не було продовжено виплату допомоги автоматично, але вона належить до зазначених вище категорій осіб, їй може бути призначено допомогу за заявою. Наприклад: станом на 1 березня особа не є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, проте пізніше така інвалідність буде встановлена. Після встановлення інвалідності особа має право звернутися з заявою про надання допомоги ще на 6 міс. 

Зверніть увагу! У разі, якщо ви належите до цих категорій і виплати не буде продовжено автоматично, то вам необхідно звернутись до відділу соціального захисту населення Південної міської ради для з’ясування причин припинення виплат.

 

Кому потрібно звернутися з заявою про продовження виплат?

  1. сім’ям ВПО, які перемістилися (повторно перемістилися) з 1 січня 2022 р., мають низький дохід (нижче 9 444 грн. на одну особу) (враховуються доходи за 3 міс. перед зверненням)  та у разі коли: 
  • у складі сім’ї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною віком до 14 років, або в сім’ї виховується троє і більше дітей до 18 років (всі діти мають проживати в сім’ї, не в інтернаті). При цьому така сім’я проживає в зоні бойових дій. Якщо сім’я проживає на іншій відносно безпечній території і дитина навчається в садочку/школі, то допомога може бути продовжена лише за умови, що в садочках/школах відсутні місця або навчання проводиться он-лайн (повністю або частково). Про навчання онлайн чи відсутні місця потрібно надати підтвердний документ. Якщо непрацююча особа працездатного віку зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, і при цьому у сім’ї діти навчаються он-лайн, такій сім’ї допомога призначається без додаткових документів.
  • у складі сім’ї є непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, але ще не працевлаштувалася, та у складі сім’ї є діти, які відвідують заклади дошкільної освіти та/або навчаються у закладах загальної середньої освіти, та/або діти, які навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.
  • у складі сім’ї є особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші види захворювань. 
  • у складі сім’ї є працездатні особи, які протягом попередніх 6 місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа — підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання, та у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

В усіх зазначених вище випадках допомога призначатиметься на всю сім’ю. 

Зверніть увагу! Непрацюючі працездатні особи із складу сім’ї (крім одного отримувача допомоги) зобов’язані зареєструватися протягом місяця в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”. Якщо цього не буде здійснено, то допомогу буде припинено всій сім’ї. 

Також право отримувати виплати ще 6 міс. мають наступні категорії
ВПО: 

  1. малолітня дитина (до 14 років), яка прибула без супроводу законного представника за заявою особи, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (сімейні/родинні зв’язки мають бути підтверджені документально). Ця категорія має право на продовження виплат без прив’язки до дати переміщення та доходу.
  2. вагітна жінка після 30-го тижня вагітності (має бути запис в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я або довідка лікувально-профілактичного закладу встановленого зразка) Ця категорія має право на продовження виплат без прив’язки до дати переміщення та доходу.
  3. особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу. Ця категорія не має прив’язки до дати переміщення, але дохід має бути нижче 9 444 грн. на одну особу (враховуються доходи за 3 міс. перед зверненням). 

Наприклад, станом на 1 березня жінка перебуває на 15 тижні вагітності, в березні їй не буде продовжено допомогу, за виключенням якщо вона не підпадає під інші критерії. Проте коли термін вагітності буде 30-тижнів, така жінка має право звернутися з заявою про продовження виплат ще на 6 міс. 

Якщо особа ІІІ групи інвалідності з рівнем доходу нижче 9444 грн. (на одну особу зі складу сім’ї), така особа має право звернутися з заявою про продовження виплат.

 

Опитувальник

Під час подання заяви потрібно буде заповнити опитувальник щодо потреби (чи відсутності потреби) у послузі з догляду за дитиною „муніципальна няня” . 

Коли особа ставить підпис при заповненні опитувальника, вона підтверджує що ознайомлена з важливими умовами: 

  • відповідність пунктам 7,7-1,132-133 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам; 
  • обов’язок непрацюючих працездатних осіб зі складу сім’ї протягом місяця з дня призначення допомоги зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як такі, що шукають роботу, зокрема для отримання ваучера на навчання, або розпочати діяльність відповідно до Закону України “Про зайнятість населення”. 
  • у разі невиконання зазначеної вище умови виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем виникнення обставин, які впливають на припинення права отримання допомоги.

 

Громадяни, які не підпадають під критерії для продовження виплат допомоги на проживання та мають низький дохід/ чи не мають роботи, можуть звернутися за отриманням допомоги малозабезпеченим сім‘ям до відділу соціального захисту населення Південної міської ради. Розмір такої допомоги розраховується індивідуально. 

 

Куда  потрібно звернутися з заявою про продовження виплат?

З заявою щодо продовження виплат треба  звертатися з 1 березня  до відділу соціального захисту населення Південної міської ради. При собі мати оригінали, копії паспортів і РНОКПП (коди) членів родини, свідоцтва про народження дітей, РНОКПП ( коди) дітей, довідка ЛКК (форма 080-3/о) на дитину з тяжкими хворобами, медичний висновок для дітей з інвалідністю та довідки за реквізитами з банків

 Записатись на прийом можна з 26.02.2024 року  в робочі дні з 8.00 до 12.00.год.за телефонами:

для ВПО, які мешкають та зареєстровані на території м. Південне, сел..Першотравневе-  0997790973

для ВПО, які мешкають та зареєстровані на території смт. Буди, с. Бідряги, с. Бистре – 0663881237.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь