Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Звіт відділу соціального захисту населення Південної міської ради за 2023 рік

Дата: 10.01.2024 10:14
Кількість переглядів: 280

Звіт про роботу

відділу соціального захисту населення Південної міської ради

за 2023 рік.

    Основними завданнями відділу була  реалізація і впровадження державних та місцевих програм соціального захисту населення, спрямованих на покращення добробуту сімей пільгових категорій населення, працюючих громадян. Відділом соціального захисту населення забезпечувалося виконання заходів цих програм.

    Для організації роботи було складено та затверджено план роботи відділу соціального захисту населення Південної  міської ради на 2023р., велася робота з нормативною документацією. Відповідно до номенклатури справ здійснювалася робота з  діловодства . За звітній період було прийнято 148 рішень з різних питань.

    Згідно з  Постановою КМУ певна робота відділу здійснювалася через програмний комплекс «Соціальна громада», де надається більшість адміністративно-соціальних послуг населенню.

   Для більш якісної роботи, щодо соціального захисту населення громади відділом було розроблено та затверджено на сесії Південної міської ради зміни та доповнення до «Програми соціального захисту населення на 2021-2025 роки» , а саме:  допомога членам сімей загиблих (померлих) осіб, які брали безпосередню участь у заходах з оборони країни, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ після 24 лютого 2022року.

    У 2023 році розроблено та подано для затвердження на сесії Південної міської ради:

  • Порядок організації надання соціальних послуг на території Південної міської територіальної громади;
  • Комплексну програму підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей на 2024 – 2028 роки.

    Розроблені та затверджені на засіданні виконавчого комітету Південної міської ради:

  • Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;
  • Порядок визначення потреб населення Південної міської територіальної громади у соціальних послугах;
  • Заходи щодо реалізації норм ЗУ «Про запобігання та протидію насильству» на 2023-2025 роки;
  •   План заходів до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми.

    Відповідно до Порядку формування, ведення та доступу до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг»  від 27 січня 2021 р. № 99 (зі змінами) спеціалісти відділу починаючи з травня 2023 року виконують  функції реєстраторів, які приймають рішення  щодо включення документів/відомостей про надавача соціальних послуг до Реєстру чи повернення поданих документів на доопрацювання.

    Згідно з Постановою КМУ № 1074 від 20.10.2021, Постановою № 859 від 23.09.2020  відповідно до поданих заяв та документів оформлялася та   надавалася компенсація за  надання соціальних послуг фізичним особам - мешканцям громади  на    непрофесійній основі.

      Відповідно до Постанова КМУ від 20.03.2022 № 332 відділом соціального захисту населення  здійснювалася робота щодо взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

      Для проведення оздоровчо - лікувальних заходів на території громади працювала робоча група виконавчого комітету Південної міської ради Харківського району Харківської області для визначення осіб, які потребують відпочинку у санаторно- курортних закладах та безпосередньо брали участь в антитерористичній операції чи здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, із відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях у районах її проведення, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників бойових дій.

    Для організації санаторно-курортного лікування осіб з інвалідністю загального захворювання, осіб з інвалідністю з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до І та ІІ категорії  проводився облік осіб даної категорії. Відповідно до поданих заяв та державної субвенції було забезпечено санаторно – курортним лікуванням 9 осіб з інвалідністю загального захворювання, осіб з інвалідністю з дитинства, ветеранів війни, учасників ліквідації аварії на ЧАЄС.

    Згідно зі зверненнями осіб з інвалідністю, мешканців громади, для отримання технічних засобів реабілітації приймалися документи, формувалися та направлялися (1раз на два тижні) до Харківського обласного фонду інвалідів  особові справи. Всього було направлено 46 особових  справ.

   Постійно обновлювався банк даних дітей пільгової категорії, багатодітних та малозабезпечених сімей, які потребують особливої соціальної підтримки.

    З метою реалізації державної політики щодо протидії насильству проводила свою роботу координаційна рада з питань реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. 

   Здійснювались заходи в межах повноважень відділу у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, забезпечення рівності прав та можливостей жінок і чоловіків.

   Спеціалістами соціального захисту населення велася реєстрація актів факту вчинення насильства в сім’ї . У 2023 році було зареєстровано та опрацьовано  29 актів про вчинення домашнього насильства. Для оформлення яких здійснювалося відвідування цих сімей та проводилася з заявниками та їх кривдниками інформаційно-профілактична робота на врегулювання конфліктів.

     Згідно з Правилами опіки і піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України 26.05.99 №34/166/131/88 та листа Міністерства соціальної політики України від 04.10.2017 р. N 19467/0/2-17 «Про ведення особових справ недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, органами опіки та піклування» були сформовані особові справи недієздатних осіб, які знаходяться під опікою та мешкають на території Південної міської ради. Створено банк даних недієздатних осіб, які мешкають на території Південної міської ради. З метою забезпечення немайнових та майнових прав недієздатних готувалися проєкти висновків про доцільність призначання опікунів над недієздатними для подальшого вирішення справи у суді.

    Відділом забезпечувалося ведення обліку осіб, які зверталися з питань направлення в установи та заклади, що надають соціальні послуги, надавалася допомога у оформленні документів цим особам.

     Відповідно до розпорядження Xaрківської обласної військової адмiнiстрацii вiд 26.10.2022 р.  №  225 В «Про забезпечення населення територій Xaрківської області, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, деревиною паливною у період дії воєнного стану» та рішенням виконавчого комітету Південної міської ради  від   08 листопада 2022  року   № 121  «Про організацію роботи щодо безоплатного забезпечення деревиною паливною мешканців Південної міської територіальної громади»  відділом було опрацьовано 141 заява на отримання допомоги у вигляді деревини паливної .

     Відділом соціального захисту населення відповідно до чинного законодавства України та  графіків надавалися до ХОДА, ХРДА, Управління соціального захисту населення ХРДА та департаменту соціального захисту населення ХОДА щомісячні, щоквартальні, піврічні та річні звіти. Особові справи заявників вчасно передавались до управління УСЗН та ПФУ.

    Працівниками відділу постійно  проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення Південної міської територіальної громади з питань, що стосувалася компетенції відділу.

    За 2023 рік відділом соціального захисту населення було надано 372 інформації та відповіді  на листи від ХОДА, ХРДА, ДСЗН  ХОДА, УСЗН ХРДА та від інших організацій.

 

Всього за 2023 рік до відділу соціального захисту населення Південної міської ради звернулось 3416  осіб.

 

З них щодо призначення та виплати 2849 осіб за оформленням:

  • соціальної допомоги 1192 осіб;
  • пільг – 120 осіб;
  • житлових субсидій – 314 осіб;
  • допомоги ВПО -  1213 осіб;
  • компенсації за надання соціальних послуг  - 10 осіб.

 

З різних питань звернулася 567 осіб з них:

  • зняття з обліку ВПО – 160 осіб;
  • реабілітація інвалідів – 6 осіб;
  • отримання ТЗР – 46 осіб;
  • влаштування до інтернатних закладів соціальної сфери – 2 особи;
  • оформлення посвідчення багатодітної родини – 36 осіб;
  • оформлення посвідчення Ветеран праці – 34 особи;
  • оформлення посвідчення осіб з інвалідністю ІІ гр., ІІІ гр. – 22 особи;
  • отримання безкоштовно деревини паливної – 38 осіб;
  • інші питання – 223 особи.

 

Слід зазначити, що згідно з даними ІПК "Соціальна громада з 01.03.2021 року було зареєстровано, опрацьовано  16184 звернень від мешканців громади.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь