Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

ІНФОРМУЄ ДУ "ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ"

Дата: 10.10.2023 09:44
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

ІНФОРМУЄ ДУ "ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ"

Профілактика отруєнь грибами та дикорослими рослинами

Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей, які відпочивають у літніх таборах, на дачах.

Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де¬які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.

В Україні зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, баг¬но, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін.

Профілактика отруєнь рослинами

Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:

- оминати невідомі рослини;

- не вживати невідомих рослин у їжу;

- не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;

- не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лі¬карем;

- не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;

- вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.

Ознаки та симптоми отруєння рослинами

- Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення.

- Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години.

- Виникають нудота, блювота, пронос.

- Сильне зневодження організму викликає загальну слабкість.

- У разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцінації.

Перша допомога в разі отруєння рослинами

- Дотримуйте принципів надання допомоги в разі пероральних отруєнь.

- Постраждалому дайте сорбенти, наприклад черствий хліб.

- Покладіть постраждалого в ліжко.

- Викличте «швидку медичну допомогу».

Обережно — ГРИБИ!

Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен¬ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч¬них двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль¬не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!

- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (ма¬газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни¬кайте стихійних ринків.

- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

- Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти¬рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпеч¬них зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослиз¬лих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску¬ються під них;

- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.

- Не куштуйте сирі гриби на смак.

- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд¬нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо¬крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

-У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру¬єння.

-Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.

- Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.

УВАГА!

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням*

- «Усі їстівні гриби мають приємний смак».

- «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».

- «Усі молоді гриби їстівні».

- «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів ».

- «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».

- «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».

-  «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».

- «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна об¬робка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога в разі отруєння грибами

1.      Викличте «швидку медичну допомогу».

2.      Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко¬рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.      Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло¬му міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.

4.      З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.

Заборонено:

- уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

-  займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь