ІНФОРМУЄ ДУ "ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ"
ІНФОРМУЄ ДУ "ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ЗДОРОВ`Я УКРАЇНИ"
Профілактика отруєнь грибами та дикорослими рослинами
Гострі отруєння рослинами трапляються зазвичай у теплу пору року серед туристів, які вживають незнайомі рослини в їжу, або серед дітей, які відпочивають у літніх таборах, на дачах.
Інколи гострі отруєння рослинами можуть виникати під час самолікування, коли люди вживають екстракти, відвари трав. Де¬які отруйні рослини спричиняють сильні опіки шкіри, слизових оболонок та алергічні реакції внаслідок контакту з ними.
В Україні зустрічаються такі отруйні рослини: беладона, баг¬но, блекота, дурман, лавровишня, паслін та ін.
Профілактика отруєнь рослинами
Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:
- оминати невідомі рослини;
- не вживати невідомих рослин у їжу;
- не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;
- не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лі¬карем;
- не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;
- вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.
Ознаки та симптоми отруєння рослинами
- Отрути рослинного походження сильно пошкоджують органи травлення.
- Симптоми отруєння проявляються через 1-2 години.
- Виникають нудота, блювота, пронос.
- Сильне зневодження організму викликає загальну слабкість.
- У разі отруєння ягодами блекоти з’являються запаморочення та галюцінації.
Перша допомога в разі отруєння рослинами
- Дотримуйте принципів надання допомоги в разі пероральних отруєнь.
- Постраждалому дайте сорбенти, наприклад черствий хліб.
- Покладіть постраждалого в ліжко.
- Викличте «швидку медичну допомогу».
Обережно — ГРИБИ!
Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен¬ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч¬них двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль¬не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (ма¬газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни¬кайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти¬рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпеч¬них зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослиз¬лих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску¬ються під них;
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд¬нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо¬крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
-У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру¬єння.
-Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.
- Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.
УВАГА!
У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням*
- «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
- «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
- «Усі молоді гриби їстівні».
- «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів ».
- «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
- «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
- «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
- «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна об¬робка знешкоджують отруту в грибах».
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога в разі отруєння грибами
1. Викличте «швидку медичну допомогу».
2. Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко¬рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло¬му міцний чай, каву або злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.
Заборонено:
- уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
- займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати.