Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Результати роботи окружної прокуратури за 8 місяців 2023 року.

Дата: 02.10.2023 13:51
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Харківська окружна прокуратура, на виконання ст.6 Закону України «Про прокуратури» інформує жителів Харківського  району про наявні результати у роботі окружної прокуратури за 8 місяців 2023 року.

Так, завдяки злагодженій роботі правоохоронних органів та вжитим прокуратурою координаційним заходам на території району в цілому забезпечено належний правовий порядок, зміцнено стан законності, не допущено дестабілізуючих в умовах воєнного стану проявів, активізовано роботу з розкриття та попередження кримінальних правопорушень про що свідчить менший ніж в середньому по області рівень злочинності на 10 тис. населення, який по Харківському району становить - 81,6, (по області - 91,2).

Так, до суду направлено 237 обвинувальних актів, у т.ч. 5 - за фактами умисних вбивств, 8 - за фактами розбоїв та грабежів, 87 - за фактами крадіжок у період військового стану, 10 - за фактами спричинення тяжких та середньої тяжкості тілесних ушкоджень, 42 - за фактами незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, 8 - за фактами незаконного обігу зброї.

Розглянуто з ухваленням обвинувальних вироків 81 кримінальне провадження. Задоволено 100% розглянутих апеляційних скарг, по області - 79,4%.

Не допущено фактів закриття кримінальних проваджень на підставі п.10 ч.1 ст.284 КПК України (підстава за якою кримінальне провадження закривається через закінчення строків досудового розслідування), за реабілітуючими підставами, а також ухвалення виправдувальних вироків.

Окружною прокуратурою суттєвим чином покращена якість роботи на напрямку нагляду прокурорами за робою піднаглядних органів поліції:

- внесені відомості до ЄРДР у 56 (за 22 рік - 48) кримінальних провадженнях, які раніше не обліковані (укриті), 26 (за 22 рік - 0) з яких направлено до суду з обвинувальним актом;

- скасовано 309 (за 22 рік - 181) незаконних / необгрунтованих постанов слідчих / дізнавачів про закриття, з яких по 4 (22 рік - 0) кримінальним провадженням після скасування закриття обвинувальні акти направлені до суду;

- надано 600 (за 22 рік - 242) письмових вказівок в порядку ст. 36 КПК України;

- на адресу керівництва СУ ГУНП в області направлено 13 листів критичного характеру;

- прокурорами окружної прокуратури 32 рази ініційовано питання про відсторонення слідчих.

Завдяки системним заходам активізовано роботу територіальних слідчих підрозділів під час розслідування злочинів на пріоритетних та актуальних напрямках, за наслідком чого у бюджетній сфері до суду направлено 4 обвинувальні акти стосовно 4 осіб за ст.ст. ч.2 ст.191, ч.2 ст.364, ч.2 ст.366, ч.2 ст.367 КК України, з яких 3 також обліковано, як злочини у сфері корупції. Встановлена сума збитків за направленими провадженнями становить 1,884 мільйонів гривень, забезпечено відшкодування спричинених збитків на всю суму.

У залишку з підозрою перебуває кримінальне провадження за підозрою групи службових осіб регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» за ч.4 ст.368, ч.5 ст.191, ч.1 ст.З66 КК України, які отримавши неправомірну вигоду в розмірі понад 1,2 мільйони гривень, діючи за попередньою змовою, розтратили майно регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця» під час здійснення робіт, пов’язаних з встановлення нових рейок для приватного підприємства, які призначались для відновлення зруйнованої внаслідок збройної агресії рф інфраструктури (залізничних колій), чим завдано збитки державі у розмірі майже 2,5 мільйони гривень.

На напрямку боротьби з корупцією до суду направлено 6 обвинувальних актів стосовно 7 осіб за ч.2 ст.191, ч.1 ст.368, ч.2 ст.369-2, ч.2 ст.364 КК України із встановленою сумою збитків понад 482 тисяч гривень (цивільні позови у провадженні заявлені на цю ж суму).

Наявні суттєві результати у документуванні кримінальних правопорушень, пов’язаних із сприянням у незаконному перетині державного кордону України, в тому числі шляхом включення осіб до ІС «Шлях» (2 обвинувальних акти стосовно 3 осіб направлено до суду, 1 провадження у залишку з підозрою, 1 провадження з наявною судовою перспективою).

У залишку з підозрою перебувають 3 кримінальні провадження за ч.ч.2,3 ст.369-2, ч.5 ст191, ч.І,4 ст.368, ч.З ст.332 КК України.

Направлено до суду 2 обвинувальні акти у земельній сфері за ч.3 ст. 197-1, ч.1 ст.254 КК України зі збитками 128 тис. грн.

Суттєво покращено, у т.ч. завдяки вжитим скоординованим заходам результати роботи на напрямку протидії незаконному обігу наркотичних засобів. Так, до суду направлено 34 обвинувальні акти стосовно 34 осіб, з них за статтею З07 КК України – 4 стосовно 4 осіб, за статтею 309 КК України – 30 стосовно 30 осіб.

У сфері екології до суду окружною прокуратурою направлено 5 обвинувальних актів за ч.4 ст. 246, ч.2 ст. 367, ч.1 ст. 239, ч.1 ст.241 КК України.

Слід зазначити, що на теперішній час окружною прокуратурою активізовано процесуальне керівництво досудовим розслідування у понад 60 кримінальних провадженнях на пріоритетних напрямках (розкрадання бюджетних коштів, корупційні злочини, у сфері земельних відносин, екологічні злочини).

Окружною прокуратурою активізовано роботу на напрямку розслідування кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки та проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Так, до суду направлено 6 обвинувальних актів, з них 2 обвинувальні акти стосовно 2 осіб за ст. 436-2 КК України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації) та 4 обвинувальних актів за ч.1 ст. 111-1 КК України (колабораційна діяльність). Ухвалено 2 обвинувальні вироки. У залишку перебуває 1 кримінальне провадження з підозрою за ст.436-2 КК України, зупинене на підставі п.2 ч.1 ст.280 КПК України, а також 13 кримінальних проваджень без прийняття остаточного процесуального рішення.

За 8 місяців 2023 року розглянуто 360 звернень, з них вирішено 213 звернень, задоволено 15, в інші відомства направлено 113 звернень.

На напрямку представництва інтересів держави окружною прокуратурою пред’явлено позовів на суму 853,2 мільйонів гривень, задоволено 7 позовів на суму 287,8 мільйонів гривень, виконано на суму 9,6 мільйонів гривень.

Повернуто у власність громад 47 га землі.

Забезпечено висвітлення результатів роботи у 84 засобах масової інформації.

 

Керівник окружної прокуратури

Олександр Ільєнков

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь