Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Патронатні сім’ї та патронатний вихователь.

Дата: 01.09.2023 13:49
Кількість переглядів: 177

 

Фото без опису

Патронатні сім’ї та патронатний вихователь.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками чи законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. 

Патронатними вихователями можуть бути:  громадяни України, які виявили бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, перебувають у зареєстрованому шлюбі та проживають на спільній житловій площі; які мають досвід виховання дитини; відповідні житлові умови для надання послуг з догляду,    виховання  та  реабілітації  дитини   у своєму помешканні; не    мають судимості; стан здоров’я яких дозволяє забезпечувати догляд та виховання дітей; надали відповідний пакет документів, пройшли навчання та отримали довідку та рекомендації за результатами навчання.

Патронатний вихователь – особа, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

  До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме: новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; підкинуті, знайдені діти; безпритульні діти; діти з сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров’ю; діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження; діти, батьки або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні; інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

Основні завдання патронатних вихователів:

- забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;

- соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;

- створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю і здоров'ю дитини;

- підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Патронатна сім’я дає дитині можливість незалежно від статі, віку та термінів перебування, рости в люблячій сім’ї, а не в дитячому будинку. У подібних випадках дитина, яка поміщена в патронатну сім’ю, має можливість пожити «в гостях», що рятує її від важкої психологічної травми; шанс повернутися до своєї рідної сім’ї.

Якщо Ви виявили бажання стати кандидатом у патронатні вихователі, звертайтеся до Південної міської ради за адресою: м. Південне, вул. Гагаріна 82.

 

 

Директор ЦНСП

Південної міської ради                                                                             Вікторія АЗАРОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь