Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Рекомендації щодо знезараження питної води у надзвичайних умовах

Дата: 28.07.2023 09:56
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Рекомендації щодо знезараження питної води у надзвичайних умовах

 

Вода, що використовується для господарсько-питних потреб населення, повинна бути епідеміологічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.

Під час воєнного стану якість питної води набуває не абиякого значення. Внаслідок російської агресії в низці регіонів зафіксоване часткове або повне руйнування систем централізованого водопостачання та джерел нецентралізованого постачання води (шахтних  колодязів, свердловин, каптажів тощо). Вибухи та спровоковані ними повені, пожежі, викиди та витоки небезпечних речовин призводять до забруднення довкілля, зокрема водних ресурсів. У таких умовах населення змушене використовувати  потенційно небезпечну воду з криниць, озер, річок, джерел та ін. При цьому  ризик захворіти інфекційними захворюваннями, що передаються через воду, максимальний.

За такої ситуації Міністерство охорони здоров’я України, Державна установа «Центр громадського здоров’я  Міністерства охорони здоров’я України», Державна служба України з надзвичайних ситуацій та органи місцевого самоврядування  рекомендують для вживання використовувати воду, закуплену у торгівельній мережі, кип’ячену або знезаражену.

Знезараження або дезінфекція води – очищення від патогенних мікроорганізмів з метою підтримки епідеміологічної безпеки і запобігання розповсюдження збудників інфекційних захворювань. Важко заперечити важливість дезінфекції, адже ще наші предки усвідомили зв’язок забруднення води із виникненням спалахів хвороб.

Вода може являтися фактором  передачі,  в першу чергу, кишкових інфекцій: холери, дизентерії, черевного тифу, паратифів та ін., а також  туляремії, лептоспірозу, лямбліозу.

В залежності від способу впливу на мікроорганізми, виділяють безреагентні та реагентні методи знезараження  води.

До безреагентних методів відносять термічну обробку, знезараження ультрафіолетом та ультразвуком.

Термічна обробка води (кип’ятіння) являється самою доступною при наявності електропостачання. Воду потрібно кип’ятити 5 хвилин, при цьому загинуть збудники кишкових інфекцій та гепатиту А. Після кип’ятіння ємність з водою закрити кришкою, охолодити при кімнатній температурі, відстояти, обережно злити та зберігати  у закритій тарі.

До реагентних методів знезараження води відносять хлорування, йодування, бромування, обробку води сріблом.

Хлорування води є найбільш поширеним методом. Це обумовлено порівняно  низькою вартістю засобів на основі хлору та їх виражений спектр (діють на бактерії, гриби, віруси).

Найбільш зручною препаративною формою хлору є таблетки для дезінфекції води. Ефективність методу залежить від правильності розрахунку дози реагенту (активного хлору). Час контакту таблетки з водою (від 30 хвилин до 4 годин) залежить від її каламутності та забрудненості. Дезінфекцію води необхідно проводити чітко відповідно до інструкції  виробника, не перевищувати дозу реагенту. Слід пам’ятати, що хлор  в організмі людини негативно впливає на функціонування органів шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, серцево-судинної системи.

Не слід для знезараження води використовувати таблетки для хлорування басейну, вони не призначені для вживання.

При виборі реагентного методу дезінфекції води, використовуйте тільки сертифіковані, зареєстровані у чинному порядку та дозволені для використання в Україні дезінфекційні засоби («Акватабс», «Жавель-клейд», «Соліклор» та ін.).

Джерело – Державна установа "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерств

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь