Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Здорове харчування - запорука довголіття.

Дата: 28.02.2023 13:06
Кількість переглядів: 146

Фото без опису

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ДОВГОЛІТТЯ

Неправильне харчування є одним з основних факторів ризику для здоров’я населення та скорочення тривалості життя у всьому світі.

Дані національного дослідження STEPS, яке проводилось в Україні у 2019 році, свідчать про те, що в Україні розповсюджені нездорові моделі харчування. Так, дві третини (66,4%) населення не споживали достатньої кількості фруктів і овочів. Майже половина населення (44,9%) завжди або часто додавала в їжу сіль або солоний соус до їжі або під час їжі. Середнє споживання солі становило 12,6 г на добу, що більше ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я рівень – 5 г на добу.

Ще у 2017 році Міністерством охорони здоров’я України разом з Центром громадського здоров’я та експертами-дієтологами були розроблені та схвалені національні рекомендації здорового харчування, дотримання яких допоможе запобігти розвитку багатьох захворювань. Ось основні з них:

Споживайте щодня різноманітні й корисні харчові продукти. З’їдайте  кожного дня щонайменше 300 г овочів (без урахування картоплі) та 200 г фруктів та ягід, рівномірно розподілених протягом дня. Ці продукти повинні становити основну частину – до третини денного раціону. Чверть щоденної тарілки здорового харчування повинні займати цільнозернові продукти (70-90 г на добу): ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, нешліфований рис, макаронні вироби з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці. Ще одну чверть тарілки потрібно заповнити корисним білком – нежирне м’ясо (переважно м’ясо птиці), риба (краще жирна морська, 2-3 страви на тиждень), бобові (75 г на добу), яйця (1-2 на добу), несолоні та несолодкі горіхи й насіння
 (2 столові ложки щодня), молочна та несолодка кисломолочна продукція низької та помірної жирності (2,5 – 3 порції на добу).

Уникайте надмірного споживання харчових продуктів і страв із значним вмістом солі, цукру та жиру. 

  • Рекомендована норма споживання солі – не більше 5 г на добу (приблизно одна чайна ложка). Більша частина спожитої солі (до 70%) міститься в перероблених харчових продуктах (м’ясні та рибні продукти, солоний сир, готові соуси, консервовані овочі тощо) та харчових продуктах, що споживаються у великих кількостях (наприклад, хліб). При приготуванні їжі вдома використовуйте йодовану сіль.
  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати жінкам не більше 25 г цукру (п’ять чайних ложок без гірки) та до 35 г чоловікам (сім чайних ложок без гірки). Ця рекомендована доза не включає в себе натуральні джерела цукру, такі як фрукти і овочі, але міститься у кулінарних стравах, солодких напоях, соках та нектарах, кондитерських виробах та інших готових до споживання харчових продуктах промислового виробництва. Загальна рекомендована кількість вжитого цукру (з урахуванням меду, фруктів та овочів). складає в середньому 50 г.
  • Менше жирів. Споживайте до 70 г корисних жирів – оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна та інші рослинні олії. Ненасичені жири, що містяться в рослинних оліях, рибі, горіхах та насінні, краще насичених, що містяться в жирах тваринного походження, вершках та вершковому маслі. Частина промислових трансжирів, що знаходяться в технологічно оброблених харчових продуктах, їжі швидкого приготування, смаженій їжі, кондитерських виробах, напівфабрикатах, продуктах глибокої заморозки, маргаринах і бутербродних сумішах повинна бути мінімальною – не більше 1%.

Порівняйте своє харчування з «Тарілкою здорового харчування», розробленою дієтологами Гарвардської школи громадського здоров’я за посиланням:

https://cloud.phc.org.ua/index.php/apps/files_sharing/publicpreview/XXDNoPNJMrfg3Fj?fileId=323171&file=/inf_eda2_1600x1200_rgb_300dpi.png&x=1280&y=720&a=true

Пам’ятайте, що здорове харчування коштує менше, ніж звичне для нас нездорове харчування, і незрівнянно менше – ніж лікування хвороб.

Ваше здоров’я і довголіття – у Ваших руках і у Вашій тарілці!

 

Інформація з сайту Державної установи "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України".

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь