ФРУКТИ ТА ЯГОДИ, ЯКІ КОРИСНО ВЖИВАТИ ВЛІТКУ
Літо — сезон, який тішить нас більшістю фруктів і ягід, які так корисні для нашого здоров’я. Їх можна вживати окремо або ж додавати до страв.
Більшість літніх фруктів - антиоксиданти. У них багато вітамінів та інших корисних речовин. Отож, які фрукти та ягоди корисно вживати влітку?
МАЛИНА
Чашка малини містить 5 г рослинного волокна, 18% добової норми фолієвої кислоти і 51% вітаміну С. Малина містить елагову кислоту, що має не лише сильну антиоксидантну, а і протизапальну дію.
Деякі дослідження показують, що чорна малина може допомогти у боротьбі з раковими пухлинами, проте вивчення цього питання ще в процесі.
ВИНОГРАД
Містить також елагову кислоту. Є дослідження, що показали позитивні властивості екстрактів з винограду як протипухлинних агентів, що забезпечують кращу ефективність знищення ракових клітин.
Червоний виноград містить ресвератрол, що має протизапальну дію. 1 чашка червоного винограду містить 13% від добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е та 28% селену.
А чашка винограду кишмиш містить 14% добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е і 28% селену.
ПЕРСИКИ І НЕКТАРИНИ
Мають антиоксидантну дію. Також є дані про позитивний вплив кераміду, який міститься в персиках, на шкіру людини. 1 чашка шматочків нектарина або персика містить 2 г волокна, 13% від добової норми вітаміну А, 10% вітаміну B-3, 12% вітаміну С і 15% вітаміну Е.
ОЖИНА
Має протизапальні властивості. Синій пігмент позитивно впливає на серцево-судинну систему. Чашка ожини містить 6,3 г рослинного волокна, 27% від добової норми фолієвої кислоти, 50% вітаміну С, 13% вітаміну Е і 10% магнію.
ЧОРНИЦІ
Як відомо, вживання чорниці - один із засобів для профілактики погіршення зору, захисту судин від атеросклерозу та джерело вітамінів. 1 чашка чорниці містить 4 г рослинних волокон, 32% від добової норми вітаміну С, 18% вітаміну Е.
СЛИВИ
1 чашка слив містить 3 г волокон, 26% від добової норми вітаміну С, 15% вітаміну Е і 12% рибофлавіну. Вплив слив на здоров’я людини ще в процесі дослідження, проте є дані про те, що вживання слив може поліпшувати когнітивні функції та здоров’я кісток.
АБРИКОСИ
Багаті на бета-каротин — провітамін А. Позитивно впливає на зір і може захищати шкіру від запалення. Чашка абрикос без кісточок містить 3 г рослинних волокон та 50% від рекомендованої добової норми вітаміну А, 26% вітаміну С і 17% вітаміну Е.
ДИНЯ
Одна чашка нарізаної кубиками дині містить 64% добової норми провітаміну А, 12% вітаміну B-6, 15% фолієвої кислоти. У ній міститься 113% від добової норми аскорбінової кислоти, крім цього альфа-каротин, бета-каротин, флавоноїди, кумарини і фенольні кислоти.
Додавайте фрукти і ягоди у свій раціон і підтримуйте баланс вітамінів. Якщо є протипоказання щодо ягод/фруктів, зверніться до свого лікаря.
Ваш лікар завжди поруч