Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

ФРУКТИ ТА ЯГОДИ, ЯКІ КОРИСНО ВЖИВАТИ ВЛІТКУ

Дата: 17.08.2021 15:00
Кількість переглядів: 1038

Фото без опису

Літо — сезон, який тішить нас більшістю фруктів і ягід, які так корисні для нашого здоров’я. Їх можна вживати окремо або ж додавати до страв.

Більшість літніх фруктів - антиоксиданти. У них багато вітамінів та інших корисних речовин. Отож, які фрукти та ягоди корисно вживати влітку?
МАЛИНА
Чашка малини містить 5 г рослинного волокна, 18% добової норми фолієвої кислоти і 51% вітаміну С. Малина містить елагову кислоту, що має не лише сильну антиоксидантну, а і протизапальну дію. 
Деякі дослідження показують, що чорна малина може допомогти у боротьбі з раковими пухлинами, проте вивчення цього питання ще в процесі.
ВИНОГРАД
Містить також елагову кислоту. Є дослідження, що показали позитивні властивості екстрактів з винограду як протипухлинних агентів, що забезпечують кращу ефективність знищення ракових клітин. 
Червоний виноград містить ресвератрол, що має протизапальну дію. 1 чашка червоного винограду містить 13% від добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е та 28% селену. 
А чашка винограду кишмиш містить 14% добової норми вітаміну B-1, 11% вітаміну B-6, 29% вітаміну С, 14% вітаміну Е і 28% селену. 
ПЕРСИКИ І НЕКТАРИНИ
Мають антиоксидантну дію. Також є дані про позитивний вплив кераміду, який міститься в персиках, на шкіру людини. 1 чашка шматочків нектарина або персика містить 2 г волокна, 13% від добової норми вітаміну А, 10% вітаміну B-3, 12% вітаміну С і 15% вітаміну Е.
ОЖИНА
Має протизапальні властивості. Синій пігмент позитивно впливає на серцево-судинну систему. Чашка ожини містить 6,3 г рослинного волокна, 27% від добової норми фолієвої кислоти, 50% вітаміну С, 13% вітаміну Е і 10% магнію.
ЧОРНИЦІ
Як відомо, вживання чорниці - один із засобів для профілактики погіршення зору, захисту судин від атеросклерозу та джерело вітамінів. 1 чашка чорниці містить 4 г рослинних волокон, 32% від добової норми вітаміну С, 18% вітаміну Е.
СЛИВИ
1 чашка слив містить 3 г волокон, 26% від добової норми вітаміну С, 15% вітаміну Е і 12% рибофлавіну. Вплив слив на здоров’я людини ще в процесі дослідження, проте є дані про те, що вживання слив може поліпшувати когнітивні функції та здоров’я кісток. 
АБРИКОСИ
Багаті на бета-каротин — провітамін А. Позитивно впливає на зір і може захищати шкіру від запалення. Чашка абрикос без кісточок містить 3 г рослинних волокон та 50% від рекомендованої добової норми вітаміну А, 26% вітаміну С і 17% вітаміну Е.
ДИНЯ
Одна чашка нарізаної кубиками дині містить 64% добової норми провітаміну А, 12% вітаміну B-6, 15% фолієвої кислоти. У ній міститься 113% від добової норми аскорбінової кислоти, крім цього альфа-каротин, бета-каротин, флавоноїди, кумарини і фенольні кислоти.
Додавайте фрукти і ягоди у свій раціон і підтримуйте баланс вітамінів. Якщо є протипоказання щодо ягод/фруктів, зверніться до свого лікаря.

Ваш лікар завжди поруч 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь