Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря
5 кроків до безпечнішої їжі:
Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
мийте руки після відвідування туалету; вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі; захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим; ретельно підігрівайте приготовану їжу.
Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі та незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими; не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Джерело: Центр громадського здоров'я України