Південна міська територіальна громада
Харківська область, Харківський район

Кавун у багатьох з нас асоціюється із спекотним літом.

Дата: 06.08.2021 15:27
Кількість переглядів: 427

Фото без опису Дійсно, саме у липні і серпні ринкові прилавки заповнюються яскраво-зеленими, смугастими, великими, але завжди апетитними кавунами
Чому вживати кавун корисно?
 -  В ньому присутні 19 вітамінів та 11 мінералів.
  - До складу входить лікопен, який має потужні антиоксидантні, онкопротекторні та протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що червоніший кавун, то більше в ньому лікопену. 
 -  В кавуні утворюється закис азоту NO — речовина, що регулює тонус судин та гладеньких м’язів, бере участь в розширенні судин та зниженні артеріального тиску, позитивно впливає на імунну відповідь та швидкість передачі нервового імпульсу.
 - Корисний людям, які тренуються й активно займаються фізичними вправами. Адже це — швидкі вуглеводи, антиоксиданти й амінокислоти. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. 
 - Щоденне споживання кавуна корисне людям з атеросклерозом, жінкам у період менопаузи та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. 
 - Завдяки вмісту антиоксидантів корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей. 

               Коли кавуни небезпечні?
 -Бактеріальні збудники можуть бути причиною отруєння кавунами. Причиною цього є надбиті чи надрізані кавуни, або ж недотримання гігієни, що в результаті призводить до запалення шлунково-кишкового тракту.
 - Людям з гіперкаліємією, (надлишком калію в крові) варто не переїдати кавунів. Оскільки в ньому міститься калій, який здоровій людині буде на користь, а тим, в кого порушена регуляція вмісту калію в крові, ця речовина може зашкодити та викликати аритмію чи спазми м’язів.
 - Цукрів у кавуні відносно мало, але літр кавунової м’якоті містить 60 грамів цукру. Тож звична щедра порція кавуна має значне глікемічне навантаження. Краще знати міру та поєднувати кавуни з іншою рослинною їжею, багатою на клітковину. Це зробить підйом глюкози в крові не таким різким.
І пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди — це важлива частина здорового харчування. Боятися нітратів і тому знижувати їхню кількість у раціоні — абсолютно не потрібно.
Джерело: Міністерство охорони здоров’я України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь